empty
home   /   stoker_vogelaar  /   onze_specialisten

Onze specialisten van biologische appels, peren en pruimen


Stoker Vogelaar werkt samen met een groep enthousiaste appel- peren en pruimentelers. De onderlinge samenwerking leidt tot een hoge kwaliteit, een breed assortiment en continuïteit in de afzet van het fruit.
Naast de samenwerking is voor ons het samenzijn ook erg belangrijk. Er zijn regelmatig in het jaar telersbijeenkomsten, deze bijeenkomsten vinden in het groeiseizoen plaats bij de telers in de boomgaard. In de winterperiode zijn deze bijeenkomsten in de kantine van het sorteerbedrijf. Het belangrijkste van deze bijeenkomsten is om met elkaar te spreken. En daarnaast worden in het groeiseizoen teeltzaken besproken en ervaringen uitgewisseld. In de winterperiode worden op de bijeenkomsten vooral zaken besproken die met de afzet ed. te maken hebben.
Net voor de oogst bespreken wij de indeling van de bewaarcellen omdat wij gezamenlijk koelen.

In de maand augustus wordt er een rondje boomgaarden gedaan om bij elkaar het eindresultaat te bekijken, deze dag wordt afgesloten met de jaarlijkse BBQ.
StokerVogelaar organiseert elk jaar excursies voor haar telers. Dit kan een dag excursie of een meerdaagse excursie naar het buitenland zijn. Er zijn excursies geweest naar Engeland, Duitsland (om de Natyra te bekijken), Süd Tirol, België of gewoon een rondje Nederland. De excursies worden gekenmerkt door een ontspannen en een erg gezellige sfeer.   

Onze vaste groep telers zijn:
Carl Custers
Florian de Clercq/ Anton Haalboom
Hans Damen
Lody van Osch
Jack Stoop
De Pruimenpot
Egon Schrama
Fruitkwekerij De Jongh
Warmonderhof
Wilbert van Dijk
Piet Glas en Angela Rijnen

 

Telers

Carl Custers
Carl heeft een biologisch fruitteelt bedrijf van 5 ha in de provincie Flevoland. Zijn ouders zijn in 1970 naar Flevoland gekomen vanuit het Limburgse land. Zij kregen de mogelijkheid om een fruitteeltbedrijf te beginnen op de jonge zeeklei. Zij kwamen samen met hun 5 kinderen naar “de Polder”.  In oorsprong was het  10 ha groot, later is daar nog een 2,5 ha bijgekomen. Het bedrijf bestond uit een 8,5 ha fruit en een 4 ha vruchtboomonderstammen kwekerij.  Het bedrijf ligt in een gebied waar alleen fruitteelt bedrijven waren.  Door een grote crisis in de fruitsector is er ongeveer nog 1/3e  deel van het areaal over. De bedrijven die nu nog actief zijn, zijn of biologische bedrijven of grootschalige fruitbedrijven.  In 2000 zijn we omgeschakeld naar biologisch, in 1e instantie was het een commerciële overstap om te kunnen overleven. Daarna is de beleving bij het biologisch telen van een mooi product gaan groeien en is het ieder jaar een mooie uitdaging om een mooi product te telen. De rassen die we telen zijn Conference en Elstar. Doordat we biologisch telen komen naar Carl zijn idee de natuurlijke smaken van de appels en peren meer naar boven, daarnaast levert de zeeklei waar de bomen in staan een positieve bijdrage aan de smaak  van de vruchten.
De kwaliteitseisen van het fruit worden steeds strenger. Toen we begonnen met biologisch telen was het niet erg als een plekje of vlekje op zat, of dat  de vrucht iets scheef was of ruw. Door de jaren heen zijn de eisen steeds strenger geworden en doen nauwelijks meer onder voor het niet biologisch geteelde fruit. Om aan de eisen te kunnen voldoen moet er meer aandacht worden besteed aan de vruchten tijdens de periode aan de boom. Er wordt dan ook menig uur doorgebracht in de boomgaard om de kwaliteit hoog te houden.
De echtheid en puurheid zou pas echt hoog  zijn als we helemaal geen middelen zouden hoeven te gebruiken. Helaas is het telen op die manier niet mogelijk, we streven ernaar om een balans te vinden in het gebruik van de beschikbare middelen en het telen van een kwalitatief hoogwaardig product.


Florian de Clercq/ Anton Haalboom
Midden in de Haarlemmermeer, tussen Den Haag en Amsterdam, vind je in een oase van rust op Landgoed de Olmenhorst. 18 hectare aan biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers.De Olmenhorst
Landgoed de Olmenhorst werd opgericht in 1854, twee jaar nadat het Haarlemmermeer was drooggelegd, door Stephanus de Clercq (1826-1886), telg van een Amsterdams koopmansgeslacht. Hij was de bet-overgrootvader van de huidige eigenaar. Er zijn dus veel verhalen in deze grond geworteld. Immers heeft het landgoed de industriële revolutie, de Eerste en Tweede wereldoorlog, Aletta Jacobs en veel meer meegemaakt. Hier startte hij een groot akkerbouwbedrijf, zoals er zo vele waren in de Meer. Er werden ondermeer aardappelen, tarwe, vlas en erwten geteeld. Bijzonder was dat eind 19de eeuw de eerste fruitboomgaard werd geplant. Dit kwam in de wijde omgeving vrijwel niet voor. Florian de Clercq (1960), de huidige eigenaar, is zijn vader opgevolgd in 1986. Hij koos ervoor zich alleen te richten op de fruitteelt; het akkerbouwareaal werd afgestoten. Omdat het in de fruitteelt niet lang daarna erg slecht ging, is de familie de bedrijfsvoering weer gaan verbreden. Eerst met een klein winkeltje, voor afzet van het eigen fruit, en met de organisatie van enkele evenementen, om het publiek naar het landgoed te trekken. Langzamerhand zijn deze activiteiten uitgegroeid en uitgebreid. Zo heeft De Olmenhorst zich ontwikkeld tot een modern, dynamisch en gevarieerd bedrijf, met nog vele plannen voor de toekomst.
Op Landgoed de Olmenhorst groeien de lekkerste appels en peren aan de bomen, met liefde en aandacht geteeld volgens de biologische principes.
Landgoed de Olmenhorst koestert het ruim 160 jaar oude familielandgoed door zo duurzaam en respectvol mogelijk met mens en milieu om te gaan zodat we het landgoed gezond aan toekomstige generaties kunnen doorgeven. De kringloop van de natuur die hier te ervaren is, willen we graag met je delen. Geniet, proef, voel en laat je inspireren.

Hans Damen
Biologisch fruitteler Hans Damen is met zijn boomgaard gevestigd in het midden van oostelijk Flevoland, in de gemeente Dronten. Zijn straat, de Knooplaan, is vernoemd naar een Duitse pomoloog. Het bedrijf van Hans is in 1965 door zijn vader opgezet. Hans heeft het bedrijf in 2000 overgenomen, nadat hij het vak van zijn vader geleerd had in de 10 jaar daarvoor. Op het moment van de bedrijfsovername heeft Hans ook besloten om het gangbare bedrijf om te schakelen naar biologisch. De gangbare rassen zijn toen vervangen voor rassen die biologisch beter te telen zijn, zoals Elstar, Topaz en Santana. En perenrassen zoals Concorde, Gieser Wildeman en Conference.
De kalkrijke, jonge polderklei is zeer geschikt om fruit te telen. Het fruit is robuust en goed houdbaar zodat de appels en peren tot in juli aangeboden kunnen worden.
De verschillende rassen hebben elk hun eigen smaak en aroma. Zo proef je bij een Topaz een appel zoals Cox en Goudreinet van vroeger, lekker sappig en stevig.
De Elstar is zeer bekend en behoefd geen uitleg: altijd goed!
Santana is een vroege soort, die eerst lekker friszuur is en naar het eind van het jaar zijn sterk zure smaak wat kwijtraakt en daardoor voor veel mensen in de smaak valt.
Peren zijn van nature lekker zoet!
Conference is de bekendste, je weet wat je koopt.
Concorde is een traktatie voor je tong, koop deze peer eens en je bent verkocht! Maar concorde is er maar een beperkte tijd, van oktober tot maart, dus geniet.
Gieser wildeman is de stoofpeer voor de fijnproever, deze kan van oktober tot maart gekocht worden, dus zeker niet alleen bij de kerstdis. Doe uzelf een plezier en koop deze stoofpeer wat vaker.
Het weer tijdens het groeiseizoen bepaald voor 80% de kwaliteit. Verder wil Hans maar maximaal 100 vruchten aan de boom, daardoor wordt de vrucht smaakvoller.

Lody van Osch, Jorrit van Kooten en Marieke van Osch
De familie van Osch teelt al sinds 1969 fruit in Biddinghuizen. Sinds 1993 heeft Lody het bedrijf overgenomen van zijn vader, 6 jaar later is de keuze gemaakt om biologisch te gaan telen.
Vanaf die omschakeling bestaat de basis van het bedrijf uit 4 hectare biologische peren (conference en concorde) en 8 hectare biologische akkerbouw.
Lody geeft langzaam na 35 jaar actief fruittelen het stokje over aan zijn dochter Marieke en haar vriend Jorrit. Sinds februari 2019 is de derde generatie actief binnen het bedrijf. Er wordt iedere dag geleerd, en met kleine stapjes ontwikkeld.
Het punctueel en met zorg en aandacht telen is iets wat Paul van Osch heeft doorgegeven aan Lody van Osch en wat momenteel een pijler is in het leerproces van Marieke en Jorrit.
Naast het peren telen, is het bedrijf voorzien van eigen koelcellen waar naast eigen peren ook fruit van meerdere collega’s wordt gekoeld.
Jorrit en Marieke delen hun passie, naast fruittelen, ook in reizen en skiën. Tussen het snoeien door willen ze graag naar Oostenrijk om ski-les te geven en ze zijn wekelijks een avond te vinden in de plaatselijke skischool in Dronten.  


Jack Stoop
Jack en Greetje zijn gevestigd in de regio Oost Flevoland, in het hart van een groot gebied waar veel biologische bedrijven gevestigd zijn. De grond is vruchtbaar en heeft een schone lucht omdat er geen uitstoot is van fabrieken en er zijn geen snelwegen in de buurt.
Smaak is, volgens Jack en Greetje, vooral goed door juiste timing van oogsten en de liefdevolle behandeling en aandacht  die de fruittuin krijgt van de medewerkers en Jack en Greetje zelf. Maar uiteraard ook het weer en vooral de zonuren.
Beide ondernemers zijn geboren in Flevoland (NOP) en het bedrijf is in 1976 opgestart door Jack zijn ouders. Jack en Greetje zijn in 1999 omgeschakeld naar biologisch, Jack houdt van techniek en Energetisch management. Greetje gaat voor een gezonde leefstijl, lekker buiten bewegen en ontspannen en het gebruik van kunstmatige toevoegingen in de voeding minimaal te houden (gewoon puur natuur) verder houdt ze van de sociale contacten die het werken op het bedrijf met zich meebrengen (medewerkers en belangstellenden). Beiden zijn ze echte natuur liefhebbers en ontspannen ze graag door bezig te zijn met/ in de moestuin, siertuin en grote natuurvijver.
De ecologische balans wordt op het bedrijf gecreëerd door in volle grond en openlucht te telen, natuurlijke en biologische mest te gebruiken en zo weinig mogelijk in te grijpen in de natuur.
Buiten de wettelijke eisen doen Jack en Greetje nog veel meer om duurzaam te ondernemen. Zo hebben zij zonnepanelen op de schuur, gebruiken zij restwarmte  die ontstaat door het koel proces, en wordt er gebruik gemaakt  van elektrische voertuigen (hoogwerkers, golfkarren enz.). Daarnaast hebben zij een grote natuurvijver en bos aangelegd, met inheemse bomen en struiken. Houden zij bijen en hierbij mogen de bloemen stroken niet ontbreken in de fruittuin.


Anton Oostveen
De Pruimenpot is het fruitteeltbedrijf met zorgboerderij van Anton Oostveen en Esther van Hermon. Zij combineren de teelt van appels, pruimen en walnoten met de dagbesteding van zo’n vijftien deelnemers.  De Pruimenpot ligt net buiten Dronten op de vruchtbare kleigrond van Flevoland. De bomen komen daardoor niets te kort, noch water noch voedingsstoffen. 

De vader van Anton was een van de polderpioniers die het bedrijf vanaf 1967 op een kale kleivlakte hebben opgebouwd. Anton en Esther hebben dat in 1995 voortgezet. In 1999 is het eerste perceel pruimen geplant. In 2004 is het fruitteeltbedrijf verbreed met een zorgboerderij. Hiervoor telen we op kleine schaal kleinfruit en is in 2008 een hectare walnoten geplant, waaronder onze dieren grazen.
Het areaal appel bestaat grotendeels uit het nieuwe ras Natyra. Dat is een van de lekkerste appels die recent zijn veredeld en goed te bewaren op de fruitschaal. Het ras is ook resistent tegen de belangrijkste ziekten.
De grote blauwe pruimen zijn bijna net zo groot als een appel en ook erg lekker. Daarnaast telen we Reine Victoria, een lekkere pruim die zich al meer dan honderd jaar bewijst.
Reine Victoria wordt vanouds in Noord-Holland geteeld, waar we de teelt twintig jaar geleden ons eigen hebben gemaakt. Die kenmerkt zich in het vaak doorplukken van het fruit. Daardoor komen alle pruimen goed op smaak. Deze werkwijze hebben we ook overgenomen bij de appels
Het is onze missie om de professionele teelt van het fruit zo goed mogelijk te verweven met de dagbesteding van de deelnemers op de zorgboerderij. Daarmee onderscheidt De Pruimenpot zich zowel in de fruitteelt als in de zorglandbouw.
Biologisch telen is vooral gebruik maken van het uitgebreide arsenaal mogelijkheden die de natuur biedt. Zo groeit er voor het planten van een nieuw perceel een of twee jaar luzerne, die stikstof uit de lucht bindt en in de grond vastlegt. Het planten zelf begint met de keuze voor het juiste ras. Deze pruim, appel of noot moet dan optimaal kunnen profiteren van een zo groot mogelijke biodiversiteit. Vaak lost de natuur een probleem dan uit zichzelf op.


 
Egon Schrama   
Het bedrijf van Egon bevindt zich in het zuiden van het land, in het dorp Sterksel. Sterksel ligt in Noord Brabant tussen Eindhoven en Weert. De zuidelijke ligging biedt als voordeel dat de appels eerder geplukt kunnen worden. De appels zijn eerder op smaak.
Het bedrijf van Egon is gevestigd op zand grond. Dat kan je proeven, appels van zand hebben een andere smaak dan appels van klei.
Het weer bepaalt voor het grootste gedeelte de kwaliteit van het fruit. Daarnaast doet Egon er van alles aan om de kwaliteit van zijn appels te borgen. Zo heeft hij een eigen weerstation om alles in de gaten te doen. Mede voor de bestrijding van ziektes. Helaas lukt dit niet altijd.
De ouders van Egon hebben het fruitbedrijf in 1959 gekocht. Toen was het een bedrijf met 5 ha alleen maar hoogstammen. Er werd hier in de omgeving veel fruit aangeplant.
Egon heeft het bedrijf overgenomen in 2000 en nu is het 8 ha groot. Egon heeft  2,5 ha Breaburn  2 ha Elstar 2 ha Santana en 1,5 ha jonagold.
Biologisch fruittelen is anders dan gangbaar. Ook runt Egon het bedrijf alleen wat in de piekperioden best veel werk is. Ook is elk jaar anders.


Fruitkwekerij De Jongh
Jan-Willem de Jongh is gevestigd in Marknesse, op de grens van het oude en nieuwe land op de voormalige vaargeul van het voormalige vissersstadje Vollenhove. Op de lichte jonge zeeklei met een schelpen laag wordt sinds 1963 fruit geteeld. De grond is van nature zeer vruchtbaar waardoor de peren en appels kunnen uitgroeien tot smakelijke vruchten.
Jan-Willem probeert het natuurlijk evenwicht in de boomgaard zo goed mogelijk na te streven zodat het fruit de kans krijgt om uit te groeien tot heerlijke vruchten.
Jan-Willem teelt Conference en Doyenne du Comice peren en ook Braeburn appels. Braeburn is oorspronkelijk een appelras uit Nieuw Zeeland. Het is een appel die laat in het jaar wordt geplukt, is knapperig en met een hoog natuurlijk suikergehalte. Het vruchtvlees is zeer vast, sappig, knappend, aromatisch en aangenaam zoetzuur.
En, volgens Jan-Willem is een Conference peer gewoon uit de hand het allerlekkerst!
 

Warmonderhof / Gaia Firth en Maaike Bischot

De appels van de Warmonderhof komen uit de Flevopolder. De bomen staan diepgeworteld in de rijke kleigrond vol van voeding en water, mooier kan niet. In onze straat zijn meerdere biologische fruittelers, waarmee we een goede band hebben en regelmatig informatie met elkaar uitwisselen of op het bedrijf langs gaan. Wij zijn uniek als dames in de wereld van de biologische grootfruit sector in Nederland. Samen zijn wij de bedrijfsleiders van fruitteeltbedrijf Mts. Twisk. Het voelt als ons eigen bedrijf. Sjaak en Aga hebben het bedrijf in 2014 van Wil en Lisan Sturkenboom overgenomen. Gaia en Maaike werkten al op het bedrijf als medewerkers en zijn na de overname bedrijfsleiders geworden.
Gaia en Maaike hebben de Warmonderhof gedaan de opleiding voor de biologisch dynamische land en tuinbouw. En zijn direct na de opleiding aan de slag gegaan op het fruitteeltbedrijf als medewerker. Ook nu nog komen er Warmonderhofstudenten op het bedrijf om te leren en werken. Om uiteindelijk een goede boer te kunnen worden.
Unieke appelrassen zijn onze kracht. We telen heerlijke Santana, Rode Pinova en nr251 appels. Ook de Concorde peer stelt ons voor een uitdaging. De bijzondere rassen vragen veel aandacht. Waarbij het bij de peren aan komt op mooi vruchthout telen. Komt het bij de nr251 appel weer heel nauw hoe koud je ze in de koeling bewaard. Ook de Santana kent bewaarrisico’s die niet elke teler aan gaat. Echter de bomen zijn zo krachtig en gezond die tonen hun sterkte het jaar rond.
De kringloop staat op het bedrijf centraal. Het grote bedrijf Mts. Twisk kent vele bedrijfstakken waaronder ook veehouderij (vleesvee en melkvee). Zo kunnen wij in het voorjaar de bomen bedrijfseigen drijfmest geven voor een goede start van de bloei. In het najaar krijgen de bomen vaste potstal mest die een jaar heeft liggen composteren in de boomgaard zelf. Langzaam werkende meststoffen geven aan de bomen is ons doel. Het bodemleven moet aan de slag en is dan ook rijkelijk aanwezig op ons bedrijf. Op het bedrijf is een mooie rietfilter aangelegd waar al het afval water wordt gezuiverd.
Wij zijn er trots op prachtige handappels te telen. En zien het liefst dat elke appel met schil en al wordt opgegeten. Maar ook wij eten graag appeltaart en stoppen daar zo lang ze er zijn de heerlijke Santana appels in. Want die heeft precies dat beetje zuur zoet en sappig wat de appeltaart zo heerlijk maakt.

Wilbert van Dijk
Bio van Dijk voorheen Biodijk Midden is een gemengd bedrijf met groente en fruit gevestigd in Schalkwijk. Het is een familiebedrijf, dat is opgericht door Wilbert zijn vader zo’n 42 jaar geleden. Hij was in die tijd een van de eerste biologische glastuinders. Wilbert heeft vanaf  jongs af aan op het bedrijf mee geholpen en toen hij klaar was met school is hij fulltime gaan werken op het bedrijf.
Hij houdt van het boeren leven: “Het is mooi om alles van zaadje tot oogst te zien groeien. De biologische teelt is mij met de paplepel ingegoten, voor mij was het vanzelfsprekend om biologisch te gaan werken. Ik heb nooit anders gedaan. Aldus heb ik in 1996 het bedrijf van mijn vader overgenomen en ben ik verder gegaan in de biologische teelt. Ik teel veel verschillende producten zoals tomaten, paprika’s, komkommers, aardbeien, appels, peren en nog veel meer.”

Piet Glas en Angela Rijnen
Eikemaheert is een biologisch landbouwbedrijf in Loppersum (Groningen). Op bijna 30 hectare doen ze aan akkerbouw, houden ze vleeskippen en telen ze fruit, klaverzaad en zomerbloemen. De kippen lopen als ze oud genoeg zijn buiten, onder appelboompjes en inheemse struiken. Piet en Angela’s ideaal: een boerderij die ruimte geeft aan natuur en cultuur, waar lekkere en verantwoorde producten te vinden zijn en waar je je welkom voelt.
Eikemaheert heeft 3 kleine biologische appelboomgaarden, die samen een kleine 2 hectare beslaan, verdeeld over drie kippenuitlopen. In de derde uitloop is een ook pluktuin geplant met kleinfruit (rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen). De fruitgaarden hebben een meerdere doelen: beschutting en een prettige omgeving bieden aan de kippen, verse & gezonde biologische vruchten kunnen aanbieden op de boerderij en ons helpen aan de nodige inkomsten.
We hebben voor 3 appelrassen gekozen (Santana met als bestuiver Natyra en Natyra met bestuiver Alkmene). Natyra, een nieuw ontwikkeld ras, en Santana zijn behoorlijk bestand tegen schurft. Want ook biologische appels moeten er tegenwoordig onberispelijk uitzien. Alkmene wordt ook wel gezien als een ‘robuust ras’: die kan ook een stootje hebben.

 

Verkoop

Stoker Vogelaar Noorderbaan 22 8256 PR Biddinghuizen +31 (0)321-331 044Contact