empty
home   /   passie  /   duurzaamheid

Duurzaamheid


'Biologisch' betekent : zo natuurlijk mogelijk tot stand gekomen. In de biologische landbouw worden daarom geen kunstmest, geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en geen genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Dieren worden ook onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden gehouden. Je mag een product niet zomaar biologisch noemen. De productie moet aan bepaalde wettelijke regels voldoen. Op de naleving daarvan wordt streng toezicht gehouden.
Zie ook:  www.Bionexts.nl

Biologische producten zijn herkenbaar aan de afbeelding van het nieuwe Europese bio- keurmerk. Het groene blaadje met de sterren. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en op het welzijn van dieren. Die normen gelden in de hele Europese Unie. In Nederland worden biologische producten gecontroleerd door Skal, een controle organisatie aangewezen door de overheid.

Zie ook: www.skal.nl

Nederlandse  consumenten kennen en waarderen het EKO-keurmerk. Met de introductie van het verplichte nieuwe Europese Bio-keurmerk voor biologische voeding krijgt het EKO-keurmerk er een dimensie bij:  Het EKO-keurmerk maakt de extra inspanningen van biologische bedrijven op het gebied van verduurzaming zichtbaar voor consument en afnemers. Het EKO-keurmerk (voor producten) is alleen bestemd voor ondernemers die door Skal gecertificeerd zijn. Voor het gebruik van dit keurmerk gelden strenge regels, waarvan de belangrijkste is dat een product voor meer dan 95% uit biologische ingrediĆ«nten dient te bestaan. Stichting EKO-keurmerk wil samen met Bionext aan de slag met verdere, bovenwettelijke verduurzaming van de toch al zeer duurzame biologische productie. Er zijn al meer dan 1.000 EKO licentiehouders.

Zie ook: www.eko-keurmerk.nl

De biologisch-dynamische landbouw komt voort uit de antroposofie, een levensvisie die in het begin van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos. Er wordt bijvoorbeeld gestreefd naar een kringloop van eigen voer en eigen mest. Daarnaast moeten licentiehouders ook voldoen aan de EU-normen voor de biologische productiemethode. Biologisch-dynamische producten zijn te herkennen aan het Demeter-kwaliteitsmerk; de controle wordt uitgevoerd door Skal en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

zie ook www.demeter-bd.nl

Verkoop

Stoker Vogelaar Noorderbaan 22 8256 PR Biddinghuizen +31 (0)321-331 044Contact