empty
home   /   nieuws

Santana op Maderia

Tijdens onze wandelvakantie op het bloemeneiland Madeira zijn we in het dorpje Santana terecht gekomen. Eind april zijn wij een weekje op het bloemeneiland Madeira geweest. Een weekje wandelen, rondtoeren, stadswandeling in de hoofdstad Funchal, genieten van de mooie vergezichten en van het heerlijke klimaat.

Wat mijn aandacht trok bij het bestuderen van de kaart van Madeira was de naam van een dorpje aan de noord kant van het eiland.
Een naam die de aandacht van elke bio fruitteler zou trekken. De naam van het dorpje is Santana.
Santana is voor ons een biologisch geteelde appel dat antiallergeen, schurft resistent is en een fris zure smaak heeft.
Bij veel bio fruittelers staat dit ras in de boomgaard.

Onze eerste toertocht was gericht op het bezoeken van het dorpje Santana. Bij aankomst hadden we mazzel, het was niet mistig.
Het dorpje is geregeld in dikke mist gehuld.
 
Santana staat bekend om zijn traditionele driehoekige huisjes met daken van stro tot op de grond. In deze huisjes leefden vroeger voornamelijk boeren maar ze worden nu vooral gebruikt voor toeristen. Ook zijn ze te herkennen aan hun witte gevels met rode deuren en ramen omzoomd met een blauw kader.
De Strooien daken worden elke 4 tot 5 jaar vernieuwd.

 Ik was erg benieuwd waar de naam Santana voorstond. Bij onze rondwandeling door het dorp had ik hier nog geen aanwijzingen voor kunnen vinden. De aandacht was vooral gericht op iets uit de landbouw. Niks kunnen ontdekken wat er maar een beetje op leek. Ik had nog steeds de illusie dat de veredelaars van de Santana de naam voor hun nieuwe veredeling hier ergens hadden gevonden. Op het dorpsplein waar de traditionele driehoekige huisjes staan, stond ook het huisje van het toeristenbureau, onze VVV. Achter de balie trof ik een dame aan, aan wie ik de vraag stelde waar de naam Santana vandaan kwam.
 
Santana is afkomstig van het Portugese Santa Ana (Sint Anna). De heilige (Moeder) Anna of Sint Anna is
volgens de christelijke traditie de moeder van de heilige Maagd Maria. 

Het dorpje is vernoemd naar Santa Anna. Dus onze appel Santana heeft een naam gekregen van een heilige. Ik zag in mijn verbeelding het aureool al rond de naam en op de afbeelding van de appel. Het zou toch niet waar zijn; een appel vernoemd naar een heilige in ons rassen assortiment, mensen in processie naar de winkel, extra vraag, meer bomen planten en als climax van het succes, op alliantie bij de Paus. 

    
      Bij terugkeer in Nederland ben ik gaan informeren bij de veredelaars van de Santana met de vraag hoe zij
      aan de naam zijn gekomen.De deceptie was compleet, dromen verdwenen.
     
      Het antwoord was net zo nuchter als reëel.
 
      De voorouders zijn Elstar x Pricilla (schurft resistent). De naam is gekozen i.v.m. de naam Santakker (Elst
      en het moest iets met muziek te maken hebben. Het is Santana geworden.  


Na deze ervaring blijft de appel voor mij toch iets heiligs houden. Vooral zijn eigenschap dat mensen met een appelallergie deze lekkere appel kunnen eten
zonder bijwerkingen.  Een hemelse zuiverheid.

Terug naar overzicht

Verkoop

Stoker Vogelaar Noorderbaan 22 8256 PR Biddinghuizen +31 (0)321-331 044Contact